woensdag 7 juni 2017

3 bedrijven wat geleerd?

3 bedrijven wat geleerd?


Ik ben in 2014 begonnen bij Hotel Bad Boekelo in Boekelo. Super gezellige tijd hier gehad maar om er nu weer te gaan werken liever niet. Dit heeft te maken met dingen die ik daar heb mee gemaakt.
Wat heb ik hier zoal geleerd heb is : 
- zelfstandigheid, hoe ga ik om met alleen staan.
- Geen relatie nemen op de werkvloer, DIT GAAT NIET! haha
- Werk en privé gescheiden houden

In september 2015 ben ik begonnen bij Hotel De Schout in Denekamp. Ook hier heb ik een hele leuke tijd gehad en heb ik op zich niet heel erg veel geleerd ook mijn eigen schuld. Ik ben hier gebruikt als handjes, omdat ik ook niet zelf heb in gegrepen. Ook vond mijn leermeester het erg prettig dat ik een half restaurant in me eentje kan runnen.
Wat ik wel heb geleerd:
- Leiding geven aan stagiaires
- Op tijd hulp vragen als het mij te druk wordt

In september 2016 ben ik begonnen met werken bij Van der Valk hotel Hengelo. Ik moest erg wennen aan het feit dat ik niet meer in het restaurant stond, maar op de Banqueting afdeling. In het begin wist ik niet waar ik aan toe was. Ik dacht chill beetje zaaltjes zetten primaa! maar ik kwam er achter dat er dus veel mee bij kijken kwam dan alleen maar een zaal zetten. Wat ik hier dan ook heb geleerd heb is:
- Verschillende zalen opstelleningen
- Feesten en partijen begeleiden van begin tot eind ( opbouw tot afrekening )
- Omgaan met vernieuwing

Al met al heb ik een leuke tijd gehad bij alle bedrijven waar ik gewerkt heb. Ik merk ook aan mijzelf dat ik zeker gegroeid ben in mijn tijd hier op de opleiding ik heb veel leuke dingen meegemaakt in deze 3 jaar maar ook zeker minder leuke dingen en daar heb ik veel van geleerd. Ik ben trots op mezelf.




woensdag 31 mei 2017

Toekomst plannen

Toekomst plannen

Nu de laatste maanden van deze opleiding aangebroken zijn kom ik meer tot besef dat ik straks echt de horeca uit ga. Waarom ik dit ga doen en mijn passie achter mij laat. Dit heeft te maken met het idee dat ik niet mijn hele leven in de horeca wil werken, ook dat ik op dit moment veel klachten heb van mijn lichaam door het zware werk. 
Mijn mening is daarom ook dat ik vind dat de horeca een best zwaar beroep is en het niet zo gemakkelijk is zoals veel mensen zeggen.
 Ik heb altijd met veel plezier gewerkt in restaurants, maar het is nu tijd om een andere slag in te slaan.  

Als ik dit diploma heb behaalt ga ik de cursus medische basis kennis beginnen gevolgd door de tek- cursus. Wat kan ik hier mee? Ik kan hiermee kousen aanmeten. Dit is belangrijk want ik ga in het bedrijf van mijn vader en Bonus moeder aan het werk. Mijn bonus moeder is dit bedrijf 19 jaar geleden gestart en het is een groot succes veel klanten dus veel werk. Nu heb ik de mogelijkheid om dit ook straks samen met mijn bonus zus over te gaan nemen. Ik kijk daar ook naar uit ik zie mijzelf ook echt als een leider en wat is mooier dan een eigen bedrijf te runnen. 


Verschil tussen Kerst en Pasen bij Van der Valk

Verschil tussen Kerst en Pasen bij Van der valk

Wat mij op viel dat bij van der Valk de drukste dagen niet heel erg veel van elkaar verschillen. Wat wel op viel is dat er met kerst veel meer stres is op de werkvloer en Pasen eigenlijk heel erg relax. Wat natuurlijk ook verschilt is de aankleding van de zalen, maar de tafels stonden op zich het zelfde in de zaal. Het was iets minder druk bij Pasen dan bij Kerst. Wat mij ook opviel is dat er voor beide feestdagen bizar veel personeel word ingeroosterd daardoor sta je ook met eigenlijk te veel mensen deze dagen en ik snap best wel dat dat logisch is de meeste lopen de avonden dan ook nog door en hebben hierdoor een lange dag. Dit was voor mij in beide gevallen niet zo. Veel collega's konden dat niet echt waarderen dat ik al vrij was en hun niet dat vind ik wel jammer. Maar goed Beide dagen overleefd en stiekem ben ik blij dat dit de laatste keer zal zijn dat ik met een feestdag moet werken.

Pasen bij van der Valk

Pasen bij van der valk

De dagen voor Pasen waren best rustig waardoor de zalen klaar gezet worden.  1e paas dag was druk, maar omdat we met 20 personeelsleden stonden viel het niet op dat het druk was. De sfeer met Pasen was erg relax veel minder gestrest dan met kerst. Dat was erg prettig! Ik had 1e paasdag weer een wijk samen met 2 andere collega’s hierdoor was onze wijk erg strak en schoon. Ook waren de gasten weer op tijd weg waardoor er snel door gewerkt kon worden om alles klaar te zetten voor de 2e paasdag.
 De 2e paasdag liep ook weer erg prettig dit ook doordat er minder gasten waren en doordat ik deze dag weer wijk liep met 2 andere collega’s. Beide dagen was ik om 17:00 uur klaar. Erg prettig om op tijd vrij te zijn met feestdagen zodat ik nog iets leuks kon doen met mijn familie.


einde is in zicht!

Het einde!

De laatste weken van mijn opleiding is inzicht. Nog een paar dingen hoef ik nog maar te doen, zoals de examens van gesprekstechnieken halen.
 Dan nog de examens van economie die blijken echt lastig te zijn dus nog even goed voor zitten en oefenen. 
Na deze blog nog 4 blogs! Dus het ziet er allemaal wel goed uit. Nog even vol houden en bikkelen en dan hopelijk ben ik op tijd klaar om in september mijn diploma te ontvangen!!

Dus er is nog een klein beetje werk aan de winkel maar we gaan er voor knokken!


maandag 1 mei 2017

De heerlijkste pizza!

De heerlijkste pizza

In mijn vakantie op Sardinië hebben wij natuurlijk pizza gegeten. Ik moet eerlijk zeggen dit was de aller lekkerste pizza die ik ooit heb gehad! De bodem en de tomatensaus waren zelf gemaakt en helaas gaven ze mij het recept van de saus niet! Wat mij verbaasde was dat je de pizza deelde in 1 grote bakplaat en dat 1 pizza 4 kleine stukjes zijn ipv. 1 grote ronde pizza. Het was doordat je een plaat deelde ook heel erg gezellig en je kon hierdoor verschillende pizza’s proeven ik had er bijv. 2 met 4 verschillende kazen er op en mijn vriendin had er 2 met ham en champions, haar vader, moeder en zusje hadden alle 3 de zelfde pizza ham, kaas, rode ui en de heerlijke sardijnse worst het restaurant heet “Mucelli” dus zeker een aanrader! We zijn hier ook 2 keer geweest in een week tijd. 





Mirto ( likeur)

Mirto

Liquore di mirto of Mirto is een likeur, die afkomstig is uit Sardinië. Er bestaan twee varianten:
·         Mirto Rosso (rode Mirto) is een zoete likeur, die van de bessen van de mirte wordt gemaakt
·         Mirto Bianco (witte Mirto) is een droge likeur, die van de bloesem en de bladeren van de mirte
De Corsicaanse variant van Mirto heet Myrte.
Mirto Roso heeft iets weg van een kruidenbitter.

Mirte:
De mirte (Myrtus communis) is een plant uit de mirtefamilie (Myrtaceae). Het is een dichte, veelvertakte, groenblijvende struik. De plant groeit in het wild op droge, zonnige plekken in het Middellandse Zeegebied, maar wordt ook als sierstruik toegepast.
De mirte is de heilige plant in het zoroastrisme.
De bloemen zijn geurig en hebben een doorsnede van 2 cm. Er zijn vijf witte kroonblaadjes en talloze meeldraden. De bloemknoppen zijn bolvormig. De bloemen groeien aan lange stelen in de oksels van de bovenste bladeren. De mirte heeft bolvormige, purperkleurige bessen die ongeveer 7 mm in doorsnede zijn.
Het gebruik:
Het harde, knoestige hout heeft verschillende toepassingen. Zo wordt er houtskool van gebrand. De bladeren, bloemen en vruchten leveren een olie die in de parfumerie wordt gebruikt.
Op Soekot, het Loofhuttenfeest van de Joden worden drie op de eerste dag van het feest geplukte mirtetakjes samen met andere takken en een geurige vrucht gebruikt voor het "Loelav zwaaien", een gebruik dat op Wajiekra (Leviticus) 23:40-41 is gebaseerd. De geurige maar smakeloze mirtetakken of "hadassiem" symboliseren de Joden die de Thora niet bestuderen maar wel toepassen. Ook zou de Mirte een gelukbrenger zijn bij het huwelijk en de vruchtbaarheid.
In Nederland geldt mirte als matig winterhard, maar valt op een beschutte plaats in luchtige grond in het westen te proberen. De struik zal dan zeker niet de hoogte bereiken als in de landen van oorsprong. Er zijn variëteiten onder andere een met bont blad en een met dubbele bloemen in de handel.
In Italië, met name op Sardinië, wordt van de bessen van de plant de likeur Mirto gemaakt.

Cannonau

Cannonau

Cannonau is het meest aangeplante blauw druivenras dat je aantreft in Sardinië. Smaaktechnisch is deze druif door velen geliefd, aangezien ze zeer sappige, fruitige wijnen voortbrengt die ook vaak nog een kruidig kantje vertonen. Al die positieve kenmerken compenseren ruimschoots het feit dat je er soms wel een vurig alcoholstaartje in terugvindt. 

Deze druif is echter geen autochtoon ras, maar niets anders dan de Franse grenache / Spaanse garnacha. Na jarenlange discussies is ondertussen de consensus bereikt dat Spanje de originele bakermat van dit druivenras is, en dat cannonau van daaruit is uitgezwermd naar Frankrijk en Italië.
Vele druivenrassen zijn best wel echte globetrotters te noemen want je vindt ze onder verschillende namen in meerdere landen ter wereld. Het fascinerende hierbij is wel dat één en het zelfde ras toch vaak verschillende karakteristieken kan ontwikkelen naar gelang het land waarin de druif groeit. De Sardische Cannonau is daar een prachtig voorbeeld van!

Vele wijndrinkers fronsen de wenkbrauwen bij het proeven van een Cannonau-wijn en vragen zich zuchtend weleens af wat voor een Italiaans ras dit nu weer is. Ze beseffen dan vaak niet dat ze dit ras eigenlijk wel al langer kennen maar onder een andere naam. De Italiaanse Cannonau is immers niets anders dan de Grenache uit Frankrijk (meer bepaald uit de Languedoc en de Roussillonregio's) of de Garnacha uit Spanje (Campo de Borja). Cannonau wordt binnen Italië ook soms wel eens Alicante of Tocai Rosso genoemd. En zelfs de Vernaccia di Serrapetrona zou tot dezelfde familie behoren! 
En met het Spaanse synoniem (Garnacha) wordt meteen de oorsprong duidelijk van de Cannonau. Dit ras werd door de Spanjaarden tijdens de Spaanse overheersing van het eiland vanaf de 14e eeuw naar Italië gebracht. Het is meer precies in Sardinië dat de Cannonau nu haar Italiaanse thuis heeft. Van oorsprong is zij dus echter Spaans. Toch heeft deze druif binnen Sardinië een eigen aard opgebouwd. Het is nu de perfecte begeleider voor de aan het spit geroosterde vleesgerechten die de Sardische keuken u als geen ander kan presenteren. 

De wijnen hebben zelden een diepe kleur maar vertonen daarentegen vaak eerder een slechts mediumgevulde robijnrode kleur. Het ras is heel gevoelig voor oxidatie en minder uitgebalanceerde oudere wijnen vertonen dan ook redelijk gauw de sporen hiervan onder de vorm van een oranjebruine rand. De geur en de rijke smaak tonen echter al vlug de unieke combinatie van enerzijds minerale aardse toetsen (zelfs soms wat teerachtigs) en anderzijds rijpe fruitimpressies (wilde rode bessen, kers en bosbessen) vergezeld van wat lederachtigs. De oudere generatie Cannonau's vertoonden hierbij ook nog vaak een rustiek kantje maar dit is bij de moderne wijnen nagenoeg verdwenen. 
Het is duidelijk dat deze druif zich op Sardinië wonderwel heeft aangepast aan de soms loden hitte en extreme droogte. 



Ze komt hoofdzakelijk voor als de nummer één druif van de DOC Cannonau di Sardegna (een vereist minimumpercentage van 90 %), een appellatie die heel het grondgebied mag beslaan. Daarnaast komt zij ook in veel beperktere mate voor in de DOC Mandrolisai (hier heeft ze slechts een rol van 20 tot 35 % van de blends). Hoewel de Cannonau voorkomt op heel het eiland zijn er enkele regio's te vinden die er kwalitatief toch boven uitsteken zoals het oostelijk middengedeelte van het eiland onder Nuoro. 

Wat de Cannonau dan toch anders maakt van haar familieleden in Frankrijk of Spanje is enerzijds dat de smaak (ondanks de lichte kleur!) nog geconcentreerder, intenser is (te danken aan het Sardische warme klimaat) en anderzijds de typische kruidige toets die een Grenache of Garnacha vaak ontberen. 
Ten slotte, van Cannonau worden er op heel het eiland ook zoete en likoreuze wijnen gemaakt maar deze zijn vrij zeldzaam. 
Ik mocht ook helpen op de wijngaard helaas kon ik niet heel veel doen maar ik mocht wel helpen bij het enten om het ook een keer te doen. Dit vond ik best lastig de tak afsnijden en nieuwe er aan verbinden. Heel interessant maar ook wel moeilijk. Ik heb de wijn geproefd die gemaakt was op 13 september 2016. Eerlijk gezegd smaakte dit compleet anders dan de wijn wat ik gewent ben hier zat 0,0 conservering middelen in. De opa van mijn vriendin denk dat daardoor de mensen op Sardinië zo oud en gezond blijven.




Sardinië

Sardinië

Mijn vakantie ervaring met het eiland Sardinië. Ik mocht een weekje met mij vriendin mee haar haar opa’s huis op het eiland Sardinië. Wat mijn idee er bij was aller eerst dat het echt een eiland zou zijn en niet erg groot. Tot mijn verbazing vertelde mijn vriendin dat het eiland dus net zo groot is als Nederland. Een beetje bizar om dat zo voor te stellen. Ze had gelijk als je er eenmaal bent is het inderdaad erg groot.
 Ik vond het echt super mooi. Het huis lag ten oosten van het eiland dicht bij het strand. Waren zaten dicht in de buurt bij het dorpje Siniscola. 
We hadden deze week echt super mooi weer elke dag boven de 20 graden. Dus we gingen ook naar het strand.

 De eerste keer op het strand wou ik graag stukje wandelen, dit gingen we doen 100 meter verder op lagen ze hoor de wilde koeien! Ik moest hier heel hard om lachen, omdat ik nog nooit wilde koeien had gezien. Ik wou er wel heen lopen maar niet te dicht bij was een beetje bang dat ze mij gingen aanvallen. Wel hele leuke foto’s gemaakt van de dieren. Na de wandeling even lekker tot rust komen en lekker van de zon genieten (en beetje bij kleuren).  
De dagen erna gingen we met de auto naar verschillende dorpjes en baaitjes die er waren. De zee is daar echt helder blauw en de stranden wit heel erg mooi de natuur is ook echt mooi veel bergen en in dit seizoen staat alles in bloei dus veel mooie bloemen gezien. Ik ben echt tot rust gekomen in deze vakantie doordat je op de boerderij zit en niks moet geen internet hebt bij het huisje dus heel veel rust heerlijk. Dit zal niet de laatste keer zijn dat ik hier heen ga. 





Curcus BHV

Cursus BHV

Woensdag 12 april om 9:00 begon onze cursus dag BHV.
Al van te voren moesten wij een online cursus doen. Dit moest je doen omdat je anders niet mee mocht doen aan de praktijk dag zelf. Het was voor mij best veel herhaling doordat ik mijn EHBO certificaat al behaalt heb. Toch vond ik dit erg fijn en belangrijk om ook te halen, omdat het altijd van toepassing kan zijn.

 Toen we om 9:00 begonnen kregen we eerst uitleg over hoe de dag er uit kwam te zien. De leraar vertelde dat wij eerst bezig gingen met de Eerste Hulp, Gevolgd door brandbestrijding. Wat ik erg leuk vond was de nieuwe dingen die ik tegen kwam wat ik een paar jaar geleden niet had zoals een vinger bob nog nooit van gehoord. Na het aanbrengen van een vinger bob kwam ik er achter dat dit echt ideaal is! 
Wat ik nog steeds vies vind is het mond op mond beademing bij het reanimeren. Ik kan mijzelf niet er toe zetten als iemand op straat ligt en er niet verzorgt uit ziet om die mond op mond beademing te geven. Maar toch gedaan bij de praktijk dag. 
In de middag gingen we naar buiten om daar brandjes te blussen! Ik vond dit echt super leuk om te doen, wat ik wel spannend vond was om een mens te blussen met een blusdeken, maar toen ik dit 1 keer had gedaan was die spanning ook wel weg!
Ik was trots op mezelf. Toen iedereen alle brandjes had geblust gingen we naar binnen om de toets te maken. Helaas hebben wij hier de uitslag nog niet van. Toch heb ik hier een heel erg goed gevoel over dat ik het wel ga halen



donderdag 30 maart 2017

Bauhaus

Bauhaus

Vanaf Januari hebben wij wekelijks 2 heren in de foyer zitten. De heren zijn van Bauhaus en houden sollicitatie gesprekken hier. Zij hebben afgelopen vrijdag al het personeel wat is aangenomen uit genodigd voor een avond cursus om zo klantgericht te werken en hoe ze dat moeten doen.
Hier voor had het bedrijf een acteurs geregeld die een stukje voor deden zodat het personeel hier wat van kan leren. Om het af te sluiten had de organisatie geregeld dat ze met zen allen lekker konden na borrelen om ook zo je collega’s beter te leren kennen.
Ik mocht deze avond de borrel doen alles had ik klaar staan dus kwam heel zachtjes om 20:45 de zaal binnen om echt het alle laatste klaar te zetten. Toen ik net alles klaar had staan hoorde ik dat de dame zei : Zo we zijn klaar we gaan lekker aan de borrel!!
Ik was hier nog niet helemaal op voorbereid en zou hulp krijgen om 21:00 maar de dame vertelde dit om 20:50 dus de groep stormde naar de bar voor een drankje en zo begon het op de tap zat nog water ik had deze namelijk nog niet gecheckt! (oeps).
Doordat ze zagen dat ik er allen was bood iemand van de organisatie zich aan om mij te helpen en gelukkig maar anders was het niet goed gekomen! Rond 9 uur kwam eindelijk mijn hulp en was de rust weder gekeerd. Wat ik hier van geleerd heb is dat ik eigenlijk gelijk moet bellen om hulp zodat ze gelijk kunnen komen, maar daarnaast was dit een fractie van een seconde dus ik weet niet of dat mij eerder gered had. Leerzaam was het zeker.


Bruidspaar uit Rijssen

Bruidspaar uit Rijssen

Afgelopen vrijdag hebben wij een bruiloft gehad van een stel uit Rijssen.
Het begon allemaal met 100 personen diner in Westermaat.
Dit begon met een gebed uit de bijbel en eindigde met een gebed uit de bijbel. Gevolgd door een feest van 220 personen eerst koffie met gebak daarna een ander drankje.
Wat kenmerkend was bij deze bruiloft is dat er geen muziek werd gedraaid de hele avond, maar meerde stukjes werden gedaan. Wat ook erg opviel was dat het stel erg jong was. Er waren deze avond ook heel veel kinderen en het viel mij op dat veel jonge dames ook al zwanger waren. Op zich was er best wel een gezellig sweertje in de zaal en ik hoorde van een collega dat de moeder van de bruid aan haar vroeg hoe zij het vond. De dame zei goh dit zal wel even heel anders zijn dan de normale bruiloften die wel muziek hebben, maar doordat wij geen muziek hebben kunnen wij wel normaal met elkaar kletsen zonder onze stem te verheffen. Ik vond dit echt geen raar idee de dame had gelijk zonder muziek kan je ook echt met elkaar communiceren. De avond was op tijd afgelopen om half 12 liepen de laatste gasten de zaal uit en zo konden wij alles opruimen en zat onze avond er ook op.


Leiding geven aan een stagiaire

Leiding geven aan een stagiaire

Vorige week donderdag 23-03-2017 mocht leiding geven aan Julian. Hij is hier als stagiaire werkzaam 1 keer in de week komt hij hier om een kijkje te nemen bij van der valk. Dit is zijn snuffelstage hij moet vanuit school 60 uur snuffel stage doen. Deze keer mocht hij mee lopen op de Banqueting.
Marleen mijn leermeester vond het daarom ook een leuk idee om mij dit te laten doen om zo ook leiding te leren geven. Ook om even te laten proeven wat de banqueting inhoud. Ik had deze dag samen met Marleen voorbereid en geplant wat wij konden gaan doen.
 Wij begonnen om 7 uur en zijn eerst gaan zitten om de sheets van deze dag door te nemen over wat er te doen was. Deze dag zouden wij alleen de BNI hebben deze groep zit elke donderdag hier in het hotel in de zaal en ontbijten hier ook. Daarna zouden wij jong willem 2 hebben zitten zij zouden hier een sportmaaltijd hebben gevolgd door een wedstrijd bespreking. Ik heb vertelt dat ik in de ochtend altijd begin met het koffie apparaat aanzetten.
Ik wist dat het niet zo druk was op de zalen en vertelde dat er daarom maar 1 aan ging. Daarna zijn wij de kaarsjes aan gaan doen. Dit was allemaal zo klaar dat ik zei oke we gaan nu de zalen checken of ze al klaar staan helemaal voor vandaag. Dit was niet het geval dus zijn wij deze gaan zetten en dat was ook snel klaar omdat we het met zen 2en deden.

 Het was beetje wachten op de BNI die vertrekken vaak om half 10 zodat we de zaal leeg konden halen. Ik had Julian deze taak gegeven om te kijken of hij de tafels kan afruimen. Naar een kwartiertje ging ik kijken en tot mijn verbazing ging het niet helemaal zoals ik had verwacht of hij heeft lopen luieren of gewoon niet geluisterd. Ik heb hem daarom ook streng toe gesproken dat hij niet handig bezig is en hoe hij het sneller en makkelijker kan doen. Hij luisterde hier na en deed het toen ook.
Daarna zijn wij alles gaan klaarzetten voor de sportmaaltijd eerst het koude er op en ik had Julian gevraagd of hij het warme wou op halen zo gezegd zo gedaan. Alles stond klaar en het was wachten op de sporters….. Ze zouden er om 11 uur zijn en ze waren er niet dus ik vond het vreemd dus was naar Marleen gelopen en zij is gaan bellen. Om 11:15 kwam Marleen naar ons toe om te vertellen dat de gene die hier over gaat een verkeerde datum aan ons heeft door geven en dat wij het weer op konden ruimen dus ik gaf gelijk aan Julian door dat we gelijk het warme weer terug moesten doen naar de keuken zodat ze er misschien nog iets mee konden.
Alles was klaar en de volgende dag was er een bruiloft dus zij wij lekker in de zaal bezig gegaan en zo eindigde onze dag samen. Het was erg leuk en leerzaam voor mij. 

woensdag 22 maart 2017

Sligro

Sligro

Afgelopen weekend hadden wij de vakkenvullers van de emté bij ons in het hotel. Voor deze groep hadden wij veel voorbereiding. Zoals de zaal goed zetten in een bioscoop. De geleverde producten van de Sligro voor het personeel. Dit doen ze zodat de vakkenvuller weten wat ze verkopen en hoe het smaakt. 
Wij deden dit door middel van een walking diner. Dit bestond uit: broodje hamburger, broodje pulled pork, broodje pulled lam, puntzak friet ,broodje kaas, broodje ham en groentesoep. Ze kregen ook ijskoffie tijdens de lunch. Wij wisten al dat het veel te veel was. Wat wij hier aan hebben gedaan is eerst de helft doen en als er meer nodig is dat ophalen. Dit werkte perfect en inderdaad wij hadden gelijk de helft was zelf teveel. Wat de emté hiermee wil bereiken is de kennis van producten en het is ook een teambuilding dag. Door dat er veel over was hadden wij als personeel geluk zo konden wij een gooddiebag maken van alles wat over was zodat het niet weggegooid werd.


Hotel Oostzaan

Hotel Oostzaan


Eind februari ben ik samen met vrienden een weekendje weg geweest. Wij wouden graag een weekendje weg naar Amsterdam. Ik kan via Van der Valk goedkoper naar een hotel wat ook wat van Van der Valk is. Ik heb dus kunnen regelen dat wij goedkoper konden blijven slapen. 
Alles gereserveerd en zo kwamen wij vrijdags aan bij het hotel. 

De eerste dag zijn wij gaan eten in het restaurant. Ik moet eerlijk zeggen het beviel mij slecht de kwaliteit van het personeel is daar echt slecht bijna geen aandacht voor de gast ik kreeg 2 keer een nee te horen over het drinken wat ik wou drinken. Dat viel mij gelijk al slecht, want bij hotel Hengelo mag je geen nee verkopen. Het voorgerecht was heerlijk! helaas mijn hoofdgerecht de kabeljauw zat geen smaak aan dus moest zout toevoegen. 
Gelukkig zijn de hotelkamers echt perfect dat maakte mijn dag weer goed! De bedden lagen echt heerlijk 's avonds zijn wij naar het casino geweest wat onder het hotel zat was ook erg goed geregeld drankjes en hapjes zaten er bij in. Jammer genoeg waren er veel rare mensen haha dus lang waren wij er niet. Het ontbijt buffet was echt super niks op aan te merken!



De zaterdag avond zaten wij in de bar. Tot mijn grootste irritatie dat ik elke keer naar de bar moest lopen om iets te drinken te bestellen. Ik ben dit totaal niet gewend ik wordt graag bedient als ik vrij ben. Als ik niet naar de bar was gelopen dan had ik de hele avond niks gedronken. Voor de rest heb ik mij goed vermaakt met mijn vrienden en lieve vriend. Ook de zondag morgen was het ontbijt goed! Daarna zijn wij gaan uitchecken ik heb gelijk gemeld dat ik het niet prettig vond dat ik de avond er voor niet bedient werd in de bar. De dame van de receptie gaf aan dat ze dit erg vervelend voor ons vond en dit zeker ging door geven. Ik heb de maandag op werk dit ook aangegeven dat ik het vreemd vond dat ik niet bedient werd en mijn collega's waren hier ook mee eens dat dat zeker niet de bedoeling is! Verder was het een top weekend!



Timmetjes

Timmetjes

Zins 2 weken werken we bij Van der Valk Hengelo met een nieuw kassa systeem. Dit systeem heet tim 2. Ondanks dat we dit pas 2 weken gebruiken liggen de iPods met het systeem al minimaal een jaar klaar om gebruikt te worden. Dit is omdat ze hier in Hengelo graag vast houden aan oude gewoontes en niet snel iets nieuws willen proberen. Ook heeft dit te maken met dat hier veel oudere collega's werken en minder jongere mensen. Ik heb hier ook 2 dagen mee gewerkt ik moest hier niet heel erg aan wennen, doordat ik vaker met handhelds heb gewerkt. Ik vond het ook erg prettig om hier mee te werken en alles ging hierdoor ook makkelijker. Enige grote nadeel is dat er te weinig wifi punten zijn in het hotel waardoor je soms geen verbinding hebt. De bestelling komt dan niet aan bij de bar. Dus staan er geen drankjes klaar voor de runners. Wat ik wel vervelend vond is dat ik heel wat controle verlies hierdoor in mijn wijk. Ik moet nu echt opletten of de drankjes wel gebracht worden, eerst had ik dat zelf in de hand en nu niet meer.

Dus conclusie het systeem is handig, maar er zijn zeker verbeter punten waar aan gewerkt moet worden om zo hiermee zo soepel mogelijk mee te werken.





vrijdag 17 maart 2017

Angst

Angst

De laatste tijd ben ik heel erg veel bezig met school. Nu kom ik op een punt dat ik toch wel een beetje angst krijg van hoe straks verder als ik klaar ben. Eind augustus valt wel alles weg. Structureel vast werk, school en mijn stress om alles af te krijgen. Ik heb aan mijzelf een doel gesteld om mijn lwp's en blogs eind april af te hebben. 
Ik heb hier voor gekozen, omdat ik dan mij kan focussen op mijn examens die ik nog moet doen en de examens die ik nog moet inhalen. Naar mijn idee is dit een heel reëel doel om dit te behalen. En wat daarna zijn dus alleen mijn examens nog en dan ben ik klaar. Dit vind ik best eng en spannend. Hoe dan ook ben ik wel echt blij als de dag komt dat ik mijn diploma in ontvangst mag nemen. Misschien pink ik wel een traantje weg omdat ik dan ongelofelijk trots ben op mijzelf dat ik het dan wel even geflikt heb. 

Wat ik hierna ga doen is wel weer een opleiding volgen maar dat is in een andere sector de zorg. Wanneer ik dan kan beginnen bij me vader weet ik zo niet misschien begin ik daar wel gelijk in september dat moet ik nog even uitzoeken. Zekerheid dat vind ik erg prettig als ik dat heb. Dus ik moet nog even goed met me vader om de tafel heen.


Sinaasappeltje op de vork

Sinaasappel op de vork

De sinaasappel wordt in Nederland vaak uit Spanje, Marokko en Israël­ geïmporteerd. De sinaasappel verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje, maar soms worden de vruchten kunstmatig oranje gekleurd. Bij bomen die in de tropen groeien echter, blijft de vrucht groen of groengeel, ook als ze rijp is. Dat komt doordat er voor de oranje kleur koele nachten nodig zijn, die ontbreken in de tropen. De kleur van de schil heeft geen enkele invloed op de smaak. Het vruchtvlees is licht oranjegeel van kleur, met een typische frisse smaak. Er bestaan ook sinaasappels met rood vruchtvlees, de bloedsinaasappels. De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China, waar ook de naam vandaan komt (china-appel, evenals "appelsien" appel-china) en diende vroeger vooral ter decoratie

Op de praktijk dag op school hebben wij tevens ook geleerd hoe je een sinaasappel kan verdelen aan tafel wat vroeger vaak gebruikelijk was als het gerecht tussen het hoofd en nagerecht.

wat heb je hiervoor nodig:

- 2 vorken
- sinaasappel
- Scherp fruitmesje
- Afvalbord
- snijplank
- dessertbordje
- likeur 43
- extra bakje

Werkwijze

- Leg de snijplak neer.
- Zet het afvalbord er boven of aan de zijkant van de snijplank.
- Snij van de sinaasappel de boven en onderkap af.
- Prik beide vorken met de achterkant tegen elkaar in het midden van de sinaasappel.
- Houd de sinaasappel in de linkerhand vast boven de snijplank. Zet niet teveel druk op de vorken, maar houd de vorken losjes vast.
- Snij dunne repen van de sinaasappel om zo verlies van vruchtvlees te voorkomen.
Snij langs het vlies naar het hart van de sinaasappel, druk daarna het partje los met punt van het mes langs het andere vlies.
Herhaal de techniek bij alle partjes en druk het resterende vocht uit in een lepel boven het extra lege bakje.
- verdeel de partjes netjes over het dessertbordje en gooi er als laatst een thee lepeltje liqeur 43 over.

en genieten maar!





Sabayon

Sabayon

Vorige week hadden wij eindelijk als klas een beetje praktijk les op school. heel erg leuk was dit en erg leerzaam! Eindelijk heb ik een sabayon mogen maken en het was mij ook nog in 1 keer gelukt, stiekem ben ik hier best trots op. 

Hoe maak je een sabayon:
- 3 eetlepels eigeel
- 2 eetlepels suiker
- 5 eetlepels witte wijn
- scheutje masala

Heel erg simpel je doet voor dat de pan op het vuur gaat de eigeel in de pan, gevolgd door de suiker en daarna voeg je de wijn toe.
Zodra je de pan op het vuur zet gelijk goed kloppen tot het een massa wordt dan voeg je de masala toe een scheutje. Dit blijven kloppen totdat de massa "blub" zegt. 


Personeel te kort

Personeel tekort

Helaas heeft van der valk hier ook last van. Personeel tekort is de laatste tijd wel vaker in de horeca. Mensen vinden het werken zwaar jongeren die niet meer willen werken, doordat ze vaak te lui zijn.

Waar ik nu als leerling tegen aanloop is: ik sta alleen op de vloer geen begeleiding erbij en niet iemand die mij aanstuurt. Ik vind dit op zich geen probleem. Waar ik wel tegen aan loop is het zoeken van spullen hier in het gebouw en als het wel druk is kan ik wat extra handjes goed gebruiken. Helaas werkt het niet zo. Nu loopt er een vacature voor de functie Banqueting medewerker. Mijn chef die zou graag een jongen willen die jong is en erg flexibel. Dit is natuurlijk best specifiek en of deze persoon er tussen zit is de vraag nu is deze vacature al 3 weken op het internet en zijn er 4 personen geweest die hier op hebben gereageerd. Helaas zat hier de geschikte persoon niet tussen. Zolang wij als team geen extra persoon erbij hebben sta ik vaak in de ochtend en mijn andere collega’s in de avond. Aan de ene kant vind ik dit wel fijn ben ik s ’avond vrij maar nu mis ik wel de leuke feestjes die in de avond zijn.


Hoe dit op te lossen is: niet zo kieskeurig zijn in de keuze van de persoon die je graag wilt hebben voor de baan.

donderdag 23 februari 2017

Crodino








Crodino

Ik kwam vorige week crodino tegen toen een gast aan mij vroeg of ik dit had. Tot mijn verbazing had ik hier nog nooit van gehoord. Laat staan geproefd. Dus ik ben op internet gaan zoeken wat het precies is. Zo kwam ik er achter dat het een non alcoholisch aperitief is. 

Wat ik op internet heb gevonden is:
Een sprankelend Italiaans alcoholvrij aperitief met een ‘bite’. Het is bitterzoet en verfrissend op basis van fijne kruiden en natuurlijke zuid
vrucht-extracten.
De basis voor Crodino vormt het water van de eeuwenoude bron “Fonte Lisiel”. Deze bron werd in 1685 ontdekt in het plaatsje Crodo, in de buurt van het Lago Maggiore
Crodino werd ongeveer 30 jaar geleden ontwikkeld door de Società Terme di Crodo.

Drink Crodino met een blokje ijs in een tumbler flûte. Voeg een schijfje sinaasappel toe om jouw Crodino helemaal compleet te maken.

Wat mij opviel toen ik vroeg aan mijn chef of dit veel bestelt werd en door wie? Antwoordde hij lachend : Nee, dit is niet echt een drankje die veel bestelt wordt en als het bestelt wordt zijn het altijd oudere mensen die het bestellen. Op de vraag van goh zou het iets voor mij zijn? Antwoordde hij : nou als je van beetje bitter houd dan wel dus koop er 1 en proef het!

Dus ik heb het gekocht in de winkel en ga het maar een proeven of het iets voor mij is


Familie die komt eten.

Familie die bij je bedrijf komt eten

Het verschrikkelijkste wat mij kan overkomen is dat mijn moeder, vader of een andere familie lid bij mij op het bedrijf komt eten en perse door mij bedient willen worden. Ik wordt hier echt heel erg zenuwachtig van. Ik wordt hier ook nerveus van en heb dan het gevoel alsof ze mij willen beoordelen en alles willen zeggen wat ik wel niet fout doe. Ik weet ook wel dat dit natuurlijk niet zo is en dat ze het alleen maar leuk vind om door mij bediend te worden. Het leukste is dat ze een keer zien hoe ik werk en waardoor ik mijzelf kan verbeteren. Grappig is aan de gene die komt soms ook nog letterlijk vraagt of ze wel korting krijgen haha. Langzamerhand wordt het wel minder maar ik blijf het lastig vinden doordat ik niet graag beoordeeld wordt door mijn familie

eten bij het bedrijf waar je werkt / of hebt gewerkt

Eten bij het bedrijf

In december 2016 wouden mijn ouders perse bij van der Valk Hengelo eten. Ze wouden wel eens zien waar ik werk. Hier was ik eigenlijk niet mee eens omdat ik het niet echt fijn vind dat andere collega’s mij met mijn familie ziet. Niet dat ik me schaam maar meer om hoe ik ben met mijn gezin. Ik vind daarnaast het heel erg prettig om mijn privé en werk gescheiden te houden. Ook omdat ik natuurlijk goed om ga met mijn collega’s en ik vind het onprettig dat ze mij dan bijv. een knuffel geven terwel mijn familie dat dan kan zien. Wat ik ook grappig vind is dat collega’s toch naar je gaan kijken die avond op een andere manier dan dat jij je werkkleding aan hebt. Wat ik ook best apart vind is eten bij het restaurant waar je hebt gewerkt. Daar kunnen ondertussen nieuwe werknemers zijn die mij dan niet kennen. Ik doe dit daarom ook niet zo snel alleen als ik zeker weet dat mijn oude collega’s er zijn.


woensdag 22 februari 2017

Voetballers en hun speciale eisen

Voetballers met speciale eisen

Bij hotel Hengelo krijgen wij regelmatig voetbalclubs over de vloer.
Het grappige is dat elke club hun eigen eisen stellen aan. 

Bijvoorbeeld PSV:

De lunch vind plaats tussen 12:45 t/m 13:15

Sporters lunch

Op de tafels:
- Stokbrood met boter
- Flessen spa blauw en rood
- Appelsap
- Verse Jus d'Orange

Buffet bestaande uit:
- Tomatensoep met ballen
- Kipfilet
- Jus
- Witvis met vissaus
- Aardappelpuree
- Nasi
- 2 verschillende soorten groenten
- Slabuffet met tomaten, mais, uien en eieren en 2 verschillende soorten dressing ( apart serveren)
- Appelmoes
- Vers fruit cocktail en stuks fruit
- 30 extra bananen
- Verschillende soorten yoghurt in bekertjes, cruesli, cornflakes
- Handfruit
- Diverse broodsoorten, vleeswaren, kaas, zoetwaren
- gekookte eieren
- Koffie, thee, melk

Later op de middag krijgen de jongens nog een sportmaaltijd deze bestaat uit het volgende:

Op tafel:
- Stokbrood met boter
- Flessen spa blauw en rood
- Appelsap
- Verse Jus d'Orange

Buffet bestaande uit:
- Spaghetti
- rijst
- Aardappelpuree
- Bolognaise saus van rundvlees ( zonder ui, pepers en knoflook ) wel wortel, courgette en paprika
- Gladde tomatensaus
- Gesneden kipfilet
- Witvis in stukjes á 50 gr. voor bij de spaghetti
- uitgebreid slabuffet met 2 verschillende dressings, ( dressing apart serveren)
- Volkorenbrood, roggebrood, volkoren krentenbrood, volkoren knackebrood, witte broodjes
- Vleeswaren ( kipfilet, rookvlees, kalkoenfilet, kalfsfrikandeau)
- Kaas: 30+ kaas, 40+ edammer, verse light kaas
- Zoetwaren: verschillende soorten jam, honing, hagelslag, pindakaas en chocopasta
- Gekookte eieren
- bekertjes yoghurt diverse smaken, cruesli en cornflakes
- Handfruit
- 30 extra bananen









Geschiedenis van der Valk

Historie

Met bijna honderd hotels en vrijwel overal een familielid aan het roer, is Van der Valk wereldwijd een uniek familiebedrijf. Een grote familie die zo lang intensief samenwerkt, dat zorgt uiteraard voor mooie verhalen. Lees hieronder meer over de oorsprong en het thuis-van-huis gevoel voor zowel de medewerker als de gast.
“Er staat een huiskamer op het luik”! In veel restaurants van Van der Valk is deze uitspraak nog wel eens te horen. Er staat een personeelsmaaltijd klaar, betekent dit voor een leek. Het luik verwijst naar de doorgeefschuif, waarmee vroeger in de eerste Van der Valk restaurants de keuken met de zaal verbonden was. En waarom de personeelsmaaltijd een huiskamer genoemd wordt? Omdat deze vroeger in de huiskamer van de familie Van der Valk zelf genuttigd werd. 
De drie zussen Riet Broeks, El de Bruijn en Wil Polman, horen bij de oudsten van de derde generatie en weten hier nog wel wat over te vertellen. El: “Wij woonden altijd in de zaak de Bijhorst, totdat we met vijf kinderen waren. Een personeelskantine was er toen nog niet, dus kwam iedereen altijd eten in onze huiskamer”. Riet: “Veel personeel was er ook nog niet toen en er liep ook altijd veel familie”. Wil: “Op een gegeven moment was mijn moeder er wel klaar mee. Het was geen echte huiskamer meer met altijd andere mensen over de vloer. We zijn toen verhuisd naar een aangebouwde woning achter het restaurant.

Hoe het ooit begon…

Martinus Van der Valk was het nakomertje uit een gezin van 24 kinderen. Misschien dat hij daarom wel overal kansen zag en ze greep. ‘Je moet de slaplantjes oprapen die een ander weggooit’ had zijn vader hem ingeprent en dat heeft hij zijn hele leven ter harte genomen. Na het overlijden van zijn moeder in 1929 verkreeg hij hun Boederij De Gouden Leeuw in Voorschoten, met bijbehorend café. Op een handige manier maakte hij gebruik van de kansen die zich voordeden. Zo ruilde hij eens een paard voor een auto, maar de volgende dag wilde het barrel niet meer starten. Om toch een beetje plezier van zijn aanwinst te hebben monteerde Martinus de autowielen onder zijn paardenwagen, nu was deze geruisloos! Andere karrenbezitters kwamen bij Martinus voor banden en hij werd succesvol in de autohandel. Hiervoor was hij veel onderweg en het viel hem op dat je buiten de deur nergens zo lekker kon eten als thuis. Dit was een idee voor het café! Al snel konden de gasten daar ook lekker eten.
Terwijl Martinus in de autohandel bleef bestierde zijn vrouw Riet het café. Ook werden er maar liefst twaalf kinderen geboren. Het was hard werken in het gezin Van der Valk, stilzitten deden ze geen moment. Martinus was de man van de ideeën, hij had namelijk bedacht dat hij voor elk kind een zaak wilde verkrijgen. Riet zorgde dat het werk gedaan werd en intussen ging Martinus op zoek naar geschikte horecabedrijven om over te nemen. Cadeau kregen de kinderen de zaken echter niet, ze moesten er hard voor werken. En dat deden ze dan ook in de filosofie van hun vader. De zaken die Martinus kocht, waren doorgaans ondernemingen die er financieel slecht voor stonden, maar waar hij wel brood in zag. Je moest immers de slaplantjes van een ander oprapen!
In de jaren tachtig en negentig ging de groei van het concern heel snel. Niet alleen slecht lopende horecazaken werden overgenomen, ook werd er veel nieuw gebouwd. Twee zonen van Martinus die steeds meer op de voorgrond traden waren Arie en Gerrit van der Valk. Arie verzorgde vooral de financiële kant van het concern, Gerrit was de ondernemende van de twee en het gezicht naar buiten. En de hele familie werkte mee: “Als de kindjes kunnen staan, kunnen ze ook glazen spoelen”, had opa Martinus ooit gezegd.

Hard werken, veel plezier

Voor alle kinderen Van der Valk betekende het familiebedrijf dat ze vroeg aan het werk moesten. Riet luiten: “Hele zondagen waren we bezig met tafelkleden vouwen, zodat ze in de plantenbakken tussen de tafels pasten, boontjes doppen, zilver poetsen… Werk was er altijd genoeg en mijn moeder zorgde altijd wel dat we bezig bleven”. El: “Ze maakte er altijd één groot feest van. Het was altijd een wedstrijd voor het hele gezin, wie bijvoorbeeld de meeste boontjes gedopt kreeg, of kleedjes opgevouwen en aan het werken zat altijd een beloning vast”. Riet: “Wit brood met kaas bijvoorbeeld of we mochten gaan varen. Het was ook gezellig, want vriendinnen en nichten werkten ook mee, dus we waren altijd met een grote groep. ‘s Avonds na het werk aten we altijd met zijn allen uitgebreid. Personeel mocht van mijn moeder niet meer in ons nieuwe huis komen, maar we waren al met negen kinderen, aanhang en er waren altijd wel nichten en neven, dus de tafel was goed gevuld. Eten was echt een feestmoment, ik denk dat ik daarom altijd zo graag eet”, lacht de oudste zus. El: “Ik heb echt een fantastische jeugd gehad. Mijn ouders werkten heel veel, maar omdat het bedrijf aan huis was heb ik wel het gevoel gehad dat ze er altijd waren”.
Inmiddels zijn we sinds de start al weer ruim honderd jaar verder. Vele vestigingen zijn erbij gekomen in Nederland, maar ook in Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en op de Nederlandse Antillen. De vierde generatie is het roer van de derde generatie aan het overnemen en in sommige hotels is de vijfde generatie al aan het meewerken. Onlangs is zelfs het eerste lid van de zesde generatie al geboren. Verplicht de horeca ingaan is er niet bij, maar er zijn maar weinig familieleden die zo’n unieke kans om mee te bouwen aan zo’n bijzonder bedrijf aan zich voorbij laten gaan. Ze bouwen met elkaar aan steeds mooiere en betere bedrijven, zodat ze die weer kunnen doorgeven aan de volgende generatie. Net zoals Martinus dat ooit gewild heeft.

Tweede huis

Mensen die er werken beschouwen Van der Valk vaak als een tweede thuis, maar ook gasten voelen zich er welkom, dankzij de typische huiselijke sfeer, die de hotels uitstralen. Dat komt natuurlijk in de eerste plaats doordat Van der Valk een echt familiebedrijf is, met familieleden die ook dagelijks aanwezig zijn. Ook het interieur is modern, maar vooral ook gezellig. De hotels zijn ingericht voor hele families met vrijwel altijd een speelhoek in de restaurants en de menukaart biedt voor elk wat wils. Vroeger kon je terecht bij Van der Valk voor ‘lekker eten net als thuis’. Tegenwoordig proberen de hotels een stap verder te gaan in culinaire beleving. Een ding is echter onveranderd gebleven: een bezoek aan Van der Valk voelt als thuiskomen, lekker eten, drinken en goed slapen in een gezellige omgeving.

Waarom de Toekan?

Het is een van de meest gestelde vragen aan de familie Van der Valk: waarom hebben jullie een toekan op je dak en geen valk? Het antwoord is te vinden in de aankoop van vogelpark Avifauna. De familie was op zoek naar een symbool voor de hele familie. Zo net na de oorlog hadden veel mensen nog nare herinneringen aan de roofvogelsymboliek die door de nazi’s werd gebruikt. Zoals Gerrit van der Valk zei: “Als een valk slaapt is ’t niks en gaat hij op roof uit, dan is het net een adelaar. Een toekan is een mooie, grote, tropische vogel, een vrolijk beest, een gezellig beest, dat past veel beter bij ons”. 

Opstelling zalen

Verschillende zalen opstelling


Als iemand een vergadering gaat houden geeft de gast ook door welke opstelling er in de zaal moet komen te staan. Het is belangrijk om de juiste opstelling te kiezen voor een zaal en wat voor de gast het fijnste werkt.

Je hebt 10 verschillende opstellingen die je kan kiezen:
- Schoolopstelling
- Caberetopstelling
- Examen opstelling
- Bioscoop en/of theater
- U-vorm
- Carré- opstelling
- Lagerhuisopstelling
- Blok opstelling
- Diner opstelling
- Cirkel opstelling

Hier onder heb ik een aantal voorbeelden met hoe het er dan uit ziet.