Mirto
Liquore di mirto of Mirto is
een likeur, die afkomstig is uit Sardinië.
Er bestaan twee varianten:
·
Mirto Rosso
(rode Mirto) is een zoete likeur, die van de bessen van de mirte wordt gemaakt
·
Mirto Bianco
(witte Mirto) is een droge likeur, die van de bloesem en de bladeren van de
mirte
De Corsicaanse variant
van Mirto heet Myrte.
Mirto Roso heeft iets weg van een kruidenbitter.
Mirte:
De mirte (Myrtus communis) is een plant uit de mirtefamilie (Myrtaceae).
Het is een dichte, veelvertakte, groenblijvende struik.
De plant groeit in het wild op droge, zonnige plekken in het Middellandse Zeegebied, maar wordt ook als
sierstruik toegepast.
De mirte is de heilige plant in het zoroastrisme.
De bloemen zijn
geurig en hebben een doorsnede van 2 cm. Er zijn vijf witte kroonblaadjes
en talloze meeldraden. De bloemknoppen zijn
bolvormig. De bloemen groeien aan lange stelen in de oksels van de bovenste
bladeren. De mirte heeft bolvormige, purperkleurige bessen die
ongeveer 7 mm in doorsnede zijn.
Het gebruik:
Het harde, knoestige hout heeft verschillende toepassingen. Zo wordt er houtskool van
gebrand. De bladeren, bloemen en vruchten leveren een olie die in de parfumerie wordt
gebruikt.
Op Soekot,
het Loofhuttenfeest van de Joden worden drie
op de eerste dag van het feest geplukte mirtetakjes samen met andere takken en
een geurige vrucht gebruikt voor het "Loelav zwaaien", een gebruik
dat op Wajiekra (Leviticus) 23:40-41 is gebaseerd. De geurige maar smakeloze
mirtetakken of "hadassiem" symboliseren de Joden die de Thora niet
bestuderen maar wel toepassen. Ook zou de Mirte een gelukbrenger zijn bij het
huwelijk en de vruchtbaarheid.
In Nederland geldt mirte als matig winterhard, maar valt op een beschutte
plaats in luchtige grond in het westen te proberen. De struik zal dan zeker
niet de hoogte bereiken als in de landen van oorsprong. Er zijn variëteiten
onder andere een met bont blad en een met dubbele bloemen in de handel.
In Italië, met name op Sardinië, wordt van de bessen van de plant de likeur
Mirto gemaakt.
ik wil graag weten hoe het smaakt en hoe het gemaakt wordt.
BeantwoordenVerwijderen