Sinaasappel op de vork
De sinaasappel wordt in Nederland vaak uit Spanje, Marokko en Israël geïmporteerd. De sinaasappel verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje, maar soms worden de vruchten kunstmatig oranje gekleurd. Bij bomen die in de tropen groeien echter, blijft de vrucht groen of groengeel, ook als ze rijp is. Dat komt doordat er voor de oranje kleur koele nachten nodig zijn, die ontbreken in de tropen. De kleur van de schil heeft geen enkele invloed op de smaak. Het vruchtvlees is licht oranjegeel van kleur, met een typische frisse smaak. Er bestaan ook sinaasappels met rood vruchtvlees, de bloedsinaasappels. De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China, waar ook de naam vandaan komt (china-appel, evenals "appelsien" appel-china) en diende vroeger vooral ter decoratie
Op de praktijk dag op school hebben wij tevens ook geleerd hoe je een sinaasappel kan verdelen aan tafel wat vroeger vaak gebruikelijk was als het gerecht tussen het hoofd en nagerecht.
wat heb je hiervoor nodig:
- 2 vorken
- sinaasappel
- Scherp fruitmesje
- Afvalbord
- snijplank
- dessertbordje
- likeur 43
- extra bakje
Werkwijze
- Leg de snijplak neer.
- Zet het afvalbord er boven of aan de zijkant van de snijplank.
- Snij van de sinaasappel de boven en onderkap af.
- Prik beide vorken met de achterkant tegen elkaar in het midden van de sinaasappel.
- Houd de sinaasappel in de linkerhand vast boven de snijplank. Zet niet teveel druk op de vorken, maar houd de vorken losjes vast.
- Snij dunne repen van de sinaasappel om zo verlies van vruchtvlees te voorkomen.
- Snij langs het vlies naar het hart van de sinaasappel, druk daarna het partje los met punt van het mes langs het andere vlies.
- Herhaal de techniek bij alle partjes en druk het resterende vocht uit in een lepel boven het extra lege bakje.
- verdeel de partjes netjes over het dessertbordje en gooi er als laatst een thee lepeltje liqeur 43 over.
en genieten maar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten