maandag 12 december 2016

Chinese bruiloft

Ik werkte net een paar weken bij van der valk toen Marleen ( mijn stage begeleider) aan mij vroeg hoe ik het zou vinden om een keer mee te gaan naar Zwolle om daar bij van der valk een Chinese bruiloft mee te maken! Ik was hier erg enthousiast over en zei ook gelijk ja ik ga mee super gaaf! Het enige na deel was dat ik de volgende dag naar school heen moest, maar ook hiervoor had Marleen een oplossing dat ik gewoon lekker kon blijven slapen zodat ik s'nachts niet nog eens weer terug moest naar Enschede en de volgende dag weer terug naar Zwolle.Dus ik kon heerlijk blijven slapen in het hotel. Ik was er mooi op tijd zodat ik nog even kon eten voor de bruiloft begon. Ik kwam daar binnen even voorstellen en klaar hup aan de slag deze avond zouden we 450 gasten hebben. Ik had geen wijk gekregen maar mocht overal meelopen en helpen waar het nodig was. Dit ging prima het was echt super leuk ik vond het leukst aan de bruiloft de mooie gerechten die geserveerd werden aan de gasten er was veel vis en iedereen genoot er ook van en de gasten aten ook echt alles op. Wat ik het meest indrukwekkende gerecht vond was de King krab deze werd met poten schelp alles geserveerd.

Wat zijn nou de traditie's van een Chinese bruiloft:

Wat betekend het huwelijk voor een chinees?

In China is het huwelijk een burgerlijke instelling. Je moet als Chinese vrouw of man je gevoelens opzij zetten, want het huwelijk wordt door officiële huwelijkskoppelaar gearrangeerd. Hierover heeft het stel niets te zeggen. Soms gebeurde het zelfs dat een huwelijk al werd gepland zonder dat de bruid of bruidegom geboren was. Na de bruiloft keert de bruid haar familie de rug toe. Zij moet afstand nemen van haar familie. De bruid treedt als bruid toe tot de familie van de echtgenoot. Daar vereert zij dan ook zijn voorouders. Ook moet zij als bruid alleen zijn ouders gehoorzamen Het huwelijk is wel een belangrijke gebeurtenis in het leven van een Chinees. Er wordt een groot feest gevierd. Hier volgt nog meer over in de volgende deelvragen. Maar vooral voor de ouders is het huwelijk erg belangrijk. In China wordt het huwelijk gezien als voortzetting van de familielijn. Het wordt dus bijna zakelijk. Er is sprake van een soort uithuwelijking. Wel volgen er daarna een heleboel testen. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van een waarzegster. Zij bepaald dan of het een goed stel is of niet. In China vindt men het dus wel belangrijk dat de man en de vrouw bij elkaar passen. Hier probeert men op allerlei manieren achter te komen. Het huwelijk wordt in China niet vaak in liefde voltrokken. Het is een zakelijke aangelegenheid. Waar beide families aanwezig zijn. Ook worden er veel andere gasten uitgenodigd, zoals vrienden, collega’s en kennissen. Vaak zijn er ook veel onbekenden op de bruiloft. Deze wordt zelfs vaak geleid door een buitenstaander.

Welke traditie's kent China voor de viering van bruiloften?

Verloving

Een huwelijk begint in de Chinese cultuur niet met de ontmoeting van een jongen en een meisje, die elkaar leren kennen en tot het besluit komen dat ze hun leven met elkaar willen delen. De basis voor het Chinese huwelijk ligt bij de ouders van de bruidegom. Zij laten door een bemiddelaar contact opnemen met de ouders van de bruid. Deze bemiddelaar moet ervoor zorgen dat de ouders van de bruid geïnteresseerd raken in een huwelijk (dit gaat meestal gepaard met het geven van cadeaus). Wanneer de ouders van de bruid geïnteresseerd zijn geven ze de bemiddelaar een brief mee met de geboortedatum en geboortetijd van de bruid. Na ontvangst wordt deze brief drie dagen op het familiealtaar bij de bruidegom thuis gelegd. Als er tijdens die drie dagen niets slechts gebeurt, zoals bijvoorbeeld familieproblemen, financiële tegenslag of ruzie, dan sturen de ouders van de bruid de envelop met de geboortedatum en tijd naar een waarzegster die beslist of het een goede match is. Die controleert dan het jaar, de maand, de dag en het uur van geboorte van zowel de bruid als de bruidegom, om op basis van deze gegevens te kijken of de bruid en bruidegom bij elkaar passen en om er zo zeker van te zijn dat hun vereniging geluk zal gaan brengen. Als dit inderdaad positief is zullen de wederzijdse ouders elkaar ontmoeten om te praten over financiën, opleiding en plaats in de maatschappij. Ook wordt er over de zakelijke kant van het huwelijk en over de bruidsschat gepraat. Tijdens deze ontmoeting worden er veel geschenken gegeven. Naast geld ontvangt het toekomstige bruidspaar ook zogenoemde cha-li (thee-cadeaus) en bruidstaartjes in de vorm van draken voor de man en feniksen voor de vrouwen. De bruidstaartjes worden door de ouders van de bruid binnen de familie (volgens strenge normen) verdeeld en vormen daarmee eigenlijk een soort aankondiging van en uitnodiging voor het voorgenomen huwelijk. Als alle cadeaus door de familie van de bruid zijn geaccepteerd, dan is er sprake van een verloving. Het toekomstige paar heeft elkaar dan echter nog nooit ontmoet. Een verloving duurt minimaal een jaar en is bindend. Het is dus niet zo dat een verloving eenvoudig kan worden verbroken. Hiervoor moeten beide families het contract ontbinden. Zelfs als een van de families om het leven komt, gaat het huwelijk toch door.

Voorbereidingen

 De trouwdatum en tijd wordt door een astroloog vastgelegd (Feng-Shui). Dit gebeurt op basis van de Chinese almanak en de geboortedata van het paar en is de zakelijk afhandeling van de eerder gesloten overeenkomst bij de verloving. Wanneer de datum en de tijd van de ceremonie eenmaal is vastgesteld worden er cadeaus uitgewisseld. De bruidegom is als eerste aan de beurt. Het is geen bruidsschat, maar de bruid en haar familie krijgen naast geld ook sieraden en verschillende soorten, groenten, fruit en drank. Het geldbedrag wordt gegeven in een rode envelop en traditioneel moet er een negen in het bedrag zitten. Dit Li Shi geld is een gift van de familie van de bruidegom aan de familie van de bruid. Over de sieraden wordt vaak vergaderd en de familie van de bruid wordt ook betrokken in de onderhandelingen over de waarde ervan. In China kent men geen vrijgezellenfeest. Een aantal dagen voor haar bruiloft vertrekt de bruid met een aantal vriendinnen naar een aparte ruimte. Vaak is dit in haar ouderlijk huis. Hier zingen zij klaagliederen over de tussenpersoon, de bruidegom en zijn familie en ook haar eigen familie komt er niet zonder klagen vanaf. Daarnaast rouwen de vrouwen om het vertrek van de bruid. Een dag voor de bruiloft maakt de bruidegom het huwelijksbed in orde. Dit is een rituele handeling en gebeurt volgens de traditie met behulp van een ‘gelukspersoon’: iemand die heel gelukkig is, een groot gezin heeft of veel geld bezit. De installatie van het huwelijksbed houdt in feite niet meer in dan (ver)plaatsen van het nieuwe bed. Vervolgens wordt het bed door een aantal kinderen bezaaid met lotuszaden, dadels, pinda’s, sinaasappels en ander fruit. Dit alles is voor geluk en veel nageslacht. Dit alles heeft als doel om geluk over het aanstaande huwelijk af te dwingen en voor veel nageslacht te zorgen.

De trouwdag

De overheersende kleur op de Chinese bruiloft is rood. Dit is terug te zien in de kleding en aankleding van de dag. Bij zonsopgang op de huwelijksdag vindt een uitgebreid badritueel plaats. De bruid baadt in water dat verrijkt werd met pomelo, een variant van grapefruit, om haar te reinigen van kwade geesten. Een ‘vrouw die veel geluk brengt’, dit is een vrouw met veel kinderen en familieleden, staat in voor het stylen van het haar van de bruid. Het haar zal nu voor de eerste keer als het haar van een getrouwde vrouw opgestoken worden. De bruid wordt vervolgens op de rug van de vrouw naar het hoofdvertrek van haar huis gebracht. Daar wordt de bruid aangekleed in rituele kleding, waarvan zowel de bovenkleding als de onderkleding vaak rood is. Ook krijgt ze een rode sluier of kroon met linten of kralen opgezet, die voor haar gezicht hangen, totdat de bruidegom gearriveerd is. Wanneer de bruid aangekleed is, buigt ze voor haar ouders en wacht op de optocht (processie) die van het huis van haar toekomstige echtgenoot zal vertrekken. De mannen komen samen bij de bruidegom om zich om te kleden. De bruidegom draagt een traditioneel kleed, rode schoenen en een rode, zijden sjerp. Hij knielt voor het familiealtaar neer en krijgt door zijn vader een traditioneel hoofddeksel met cipressenbladeren opgezet. Dit hoofddeksel is vaak al tientallen jaren of zelfs eeuwen een familiebezit. Voetzoekers, gongs en trommels kondigen het vertrek van de processie aan. De bruidegom gaat de processie voor en is daarbij vergezeld van een kind dat symbool staat voor zijn toekomstige zonen. De bruidsstoel wordt door de andere genodigden meegevoerd. Ook muzikanten, een ‘dansende leeuw’ en een eenhoorn maken deel uit van de processie. Tegenwoordig worden ook auto’s, die versierd zijn met nepbloemen en poppen, gebruikt om de menigte te vervoeren. Deze zogenaamde bloemenauto's, ofwel fatché, zijn meestal luxueuzere wagens.  Aangekomen bij het huis van de bruid staan daar een aantal bruidsmeisjes op hem te wachten. Hij moet onderhandelen met de bruidsmeisjes om de bruid te mogen ophalen. Vaak laten de bruidsmeisjes de bruidegom grappige dingen voor hen doen, hierna mag de bruidegom naar binnen om zijn bruid op te halen. Op dat moment zien de bruid en de bruidegom elkaar voor het eerst. De bruidegom heeft kleine, in rood papier gewikkelde cadeautjes of geld bij zich om uit te delen aan familie en vrienden van de bruid. Het is een klein bedankje voor het laten gaan van de dochter, zus en vriendin. In traditionele families volgt hierop ook nog een kleine theeceremonie. Eerst schenkt het bruidspaar samen, zittend op de knieën, thee voor de ouders van de bruid, vervolgens vertrekken zij naar het ouderlijk huis van de bruidegom om daar voor zijn ouders nog thee te serveren. Veel bruiden kiezen ervoor om na de theeceremonie zich om te kleden in meer westerse kleding. Na de theeceremonie vertrekt de hele stoet naar de kerk of een administratiekantoor, waar het huwelijk wordt geregistreerd. Dit is in vergelijking met de uitgebreide voorbereidingen voor deze dag maar een beperkte ceremonie. Het koppel wordt voor het familiealtaar van de bruidegom gebracht waar ze hulde brengen aan de voorouders. Als het huwelijk voltrokken is, volgt misschien wel het belangrijkste deel van de bruiloft: het huwelijksmaal. Hierbij zijn alle familie en vrienden aanwezig en heeft als doel om de beide families te bedanken. Soms worden er wel 12 gangen geserveerd. Tijdens het eten staat het koppel op om elke tafel met gasten af te gaan en te toasten. Voor de huwelijksnacht drinken de bruid en bruidegom wijn uit twee, met rood lint, aan elkaar gebonden glazen.

Typische traditionele Chinese dingen op een bruiloft.


Bij een bruiloft draait alles om het geluk van het bruidspaar. Zo zijn er bij een Chinese bruiloft talloze symbolen die dit geluk benadrukken. De kleur rood staat voor geluk en is een belangrijke kleur bij een Chinees huwelijk. De kleur komt terug in de rode enveloppen, de rode “dubbel geluk”- tekens (囍), de rode jurk van de bruid, de aankleding et cetera. Een rode paraplu is een ander belangrijk gelukssymbool. De rode paraplu staat symbool voor vruchtbaarheid en een veilig onderdak, dat het kwaad verdrijft en een veilige thuishaven biedt aan de bruid. De paraplu dient opgezet te worden bij het vertrek van het bruidspaar van het ouderlijke huis van de bruid tot aan de auto en weer van de auto tot aan de volgende bestemming. De paraplu mag niet al door iemand gebruikt zijn en hij mag niet binnenshuis worden geopend. Symbolen met een draak en een feniks zijn vaak ook onmisbaar op een Chinese bruiloft. Met de draak wordt de bruidegom aangeduid en met de feniks de bruid. De draak en de feniks bij elkaar staan symbool voor liefde, geluk en een perfecte aanvulling voor elkaar. Een andere traditie bij een Chinees huwelijk is het gooien van rijst of andere granen. Dit gebeurt vaak bij het verlaten van de trouwlocatie waar de huwelijksceremonie heeft plaatsgevonden. Het gooien, of eigenlijk het zaaien van granen symboliseert vruchtbaarheid, voorspoed en geluk. Omdat koppels mandarijneenden levenslang bij elkaar blijven, zijn ze het symbool van een liefdevol en trouw huwelijk geworden. Overvliegende wilde ganzen waren symbolisch voor van verre komende boodschappen. Ze verschijnen in talloze gedichten over geliefden die noodgedwongen apart leven en op nieuws van elkaar wachten. De meeste cadeaus hebben een symbolische betekenis en de familie krijgt van ieder cadeau twee of in ieder geval een even getal. ‘De beste dingen in het leven komen dubbel.’ Een andere belangrijke traditie is de theeceremonie. Thee is de nationale drank van China. Bovendien is het serveren van thee een teken van respect. Het is ook een handige drank omdat niet iedereen alcohol drinkt. Het is de gewoonte dat de bruid en bruidegom thee inschenken. Hierbij knielt het bruidspaar voor de (groot)ouders van de bruid en bieden de (groot)ouders een kopje thee aan met beide handen en door hardop te zeggen: “opa/oma/papa/mama, drink de thee alstublieft”. De (groot)ouders accepteren het kopje thee en schenken vervolgens een rode envelop aan het bruidspaar om hen een mooie toekomst te wensen. Thee, met 2 lotuszaadjes en 2 rode dadels in het kopje, worden eerst aan de ouders van de bruidegom aangeboden. Vervolgens krijgen de andere familieleden thee ingeschonken: eerst de oudere en dan de jongere verwanten. Lotuszaadjes en dadels worden voor twee redenen in thee gebruikt: 1) De woorden “lotus” en “jaar,” “zaad” en “kind”, “dadel” en “vroeg” zijn homofonen. Dat wil zeggen dat ze hetzelfde klinken maar een andere betekenis hebben in het Chinees. 2) De Chinezen geloofden in vroegere tijden dat lotuszaadjes en dadels de pasgehuwden zouden helpen om snel en veel kinderen te krijgen. Zo zouden er voor de grootouders ook veel kleinkinderen zijn. Op de receptie wordt een gigantische bruidstaart aangesneden. De taart is het symbool voor een succesvol huwelijk, hoe meer lagen hoe beter. Ook bij het bepalen wat er tijdens een receptie geserveerd zal worden, gonst het van de symboliek. Volgens de oude tradities wordt er vaak kreeft en kip geserveerd. Chinezen houden van symboliek, in alles wat ze doen, ook wat ze eten. Het woord kreeft vertaald in het Chinees betekent letterlijk “Draak-garnaal”. De Draak en de Phoenix (Feniks) vormen symbolisch gezien het ultieme paar. De Phoenix komt terug in de kip. Een ander populair gerecht is vis. Het woord “vis” klinkt in het Chinees namelijk bijna hetzelfde als het woord “overvloedig”. Als toetje zul je nooit peren krijgen. Een peer, vooral het doorsnijden van een peer, staat namelijk voor “weggaan”. Als je een peer doorsnijdt, wil dat zeggen dat je een wig drijft tussen de bruid en bruidegom. Chinezen houden altijd rekening met de gemaakte kosten van het huwelijk. Dat betekent dat je bij het vieren van een Chinese bruiloft altijd over zal houden. Chinese mannen vinden namelijk dat een bepaalde financiële zekerheid een vorm van liefde naar de vrouw toe is!



1 opmerking:

  1. jemig, wat een verhaal. Ook dit was weer uitermate leerzaam. Dank je wel Chantal. Wat mij nog niet duidelijk is, is hoe je zo een feest voorbereid.

    BeantwoordenVerwijderen